PRZEPIS NA WEEKEND: Karp po królewsku
Skoro mamy piątek, czas na kolejny ,,Przepis na weekend”. Dziś zachęcamy do przyrządzenia karpia po królewsku. Specjalnie dla nas przepis na pyszną potrawę przygotował Hotel i Restauracja Pod Królewskim Karpiem.
Podstawą świetnie przyrządzonej rybki jest marynata, czyli sok z 1 cytryny, biały pieprz, sól. Kolejny krok to ciasto: 1 jajko, 200 ml piwa, 150 g mąki.
Filet z karpia marynujemy ok. 3 godzin.
W misce mieszamy składniki na ciasto delikatnie dosypując mąki, tak aby osiągnąć gęstość śmietany. W zależności od wielkości jajka może to być troszkę mniej lub więcej niż podane 150 g.
W finale naszych kulinarnych zmagań z karpiem zanurzamy w cieście cząstki ryby i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z grillowanymi warzywami.
Smacznego!
Skąd pozyskać karpia? Najlepiej z wierzchosławickich stawów! Wierzchosłąwicki karp nie bez powodu nazywany jest królewskim, hodowany jest w naturalnych warunkach, w śródleśnych stawach zasilanych krystalicznie czystą wodą. Hodowcy nie stosują żadnych polepszaczy czy stymulatorów wzrostu, ryby pochodzą ze stawów o bardzo dobrej kulturze, żywione wyłącznie ziarnami zbóż, cechują się niepowtarzalnym smakiem znanym i cenionym od wielu lat. Ryby od ponad miesiąca czekają na sprzedaż w specjalnych stawach – magazynach, nazywanych „zimochowami”, gdzie oczyszczają się z mułu. Hodowla karpia w lasach wierzchosławickich ma ponad pięćsetletnią tradycję, sięgającą XV wieku. Wówczas biskupi krakowscy (ówcześni właściciele dóbr radłowskich) zezwolili na założenie pierwszych stawów karpiowych na terenie Puszczy Radłowskiej.
Na koniec wszystkich pasjonatów dobrego jedzenia zachęcamy do odwiedzenia i śledzenia profilu Hotel i Restauracja Pod Królewskim Karpiem. Restauracja codziennie przygotowuje smaczne domowe obiady na wynos lub z dowozem.