Przepis na weekend: Karkówka w soku jabłkowym z rodzynkami
Ruszamy z cyklem publikacji przepisów nadsyłanych do nas przez Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Wierzchosławice. Co tydzień na naszej stronie będziemy umieszczać ,,Przepis na weekend”, który pozwoli urozmaicić menu w Państwa domach. Dziś w roli głównej karkówka. Przepis nadesłała do nas Joanna Twardowska – szefowa Koła Gospodyń Wiejskich w Łętowicach i jak sama mówi: Chociaż mięso to należy do tłustych, jednak przyrządzone według naszego przepisu jest niezwykle soczyste i wręcz rozpływa się w ustach!
Składniki:
1 kg karkówki
300 ml soku jabłkowego 100%
10 dag rodzynek
Przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek, cebula, rozmaryn, jałowiec, kolendra, chili), ewentualnie gotowa przyprawa do karkówki
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy w plastry ok. 1cm grubości.
Przyprawiamy do smaku według uznania mieszanką przypraw lub gotową przyprawą do karkówki i zostawiamy do zamarynowania na 2 godz.
Zamarynowaną karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego warstwami:
–warstwa karkówki-rodzynki-warstwa karkówki-rodzynki.
Na koniec wszystko zalewamy sokiem jabłkowym.
Tak przygotowane mięso wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika z termoobiegiem i pieczemy do miękkości mięsa ok. 1,5 godz.
Podajemy z ziemniakami, ryżem, kluskami i ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Jeśli masz ciekawy oraz regionalny przepis i chcesz się nim podzielić prześlij go nam wraz ze zdjęciami potrawy na adres: ug@wierzchoslawice.pl w tytule wiadomości wpisując hasło ,,PRZEPIS”.